Дезинфекция - вирус, саңырауқұлақ немесе бактерия адаммен байланысқа түскенге дейін (теріге немесе тыныс алу жолдары арқылы ағзаға енеді) патогендерді жоюға бағытталған арнайы іс-шаралар кешені (механикалық, физикалық және химиялық қасиеттер). Қарапайым тілмен айтқанда, бұл адамдар үшін патогенді микробтарды жою процесі.
Дезинфекция олардың вегетативті және споралық формалары толық жойылғанға дейін жүргізіледі. Дезинфекцияның негізгі мақсаты - патогендік және шартты патогенді микроорганизмдердің (споралық формаларды қоспағанда) объектілерінде залалсыздандыру арқылы инфекцияның, жұқпалы аурулардың таралуының алдын алу және тіршілік ету үшін қауіпсіз тіршілік ету ортасын құру және қолдау. Қауіпті аурулардың қоздырғыштары жиналып, таралуға бейім. Микробтарды жою арқылы бұл процеске кедергі жасау - бұл дезинфекцияның міндеттері болып табылады.
Дезинфекция түрлері Жоғарыда аталған мақсаттарға қол жеткізу бірнеше жолмен жүзеге асырылуы мүмкін: профилактикалық, қорытынды және ошақты дезинфекциялау арқылы. Профилактикалық дезинфекция деп үй-жайлар ішінде (аурухана палаталарында, мектеп сыныптарында, кәсіпорындар цехтарында, ұйымдар кеңселерінде) инфекциялардың таралуын болдырмауға бағытталған шаралар кешені. Профилактикалық дезинфекция жұқпа көзі болмаған жағдайда жасалады. Егер инфекцияның эпицентрі анықталса, инфекцияны оқшаулауды және бейтараптандыруды көздейтін ошақты емдеу жүргізіледі. Патогендік организмдердің жиналуын жойғаннан кейін бөлмеде аурудың қоздырғыштары қалуы мүмкін, олар бөлменің қайта инфекциясын тудыруы мүмкін, сондықтан жол бермеу үшін қорытынды дезинфекция жасалады. Профилактикалық және қорытынды дезинфекцияны дұрыс жүргізу өте маңызды, өйткені мұндай емдеу түрлері бөлменің бактериялармен ластану ықтималдығын азайтуға мүмкіндік береді.
Өңдеу дәрежелері Өңдеудің барлық түрлері әртүрлі дәрежеде жүзеге асырылуы мүмкін. Дәрежелерді жіктеу үшін бірнеше деңгейлер енгізілген: жоғары - бұл деңгей споралық формаларды қоспағанда, барлық қоздырғыштарды жоюды қамтиды; орташа - бұл жағдайда туберкулез бактериялары, сондай-ақ вирустар, саңырауқұлақтар және бактериялардың вегетативті формалары жойылады; төмен - бактериялардың негізгі бөлігін, сондай-ақ жеке вирустар мен саңырауқұлақтарды жойылады. Дезинфекциялау құралдары Патогендерден емдеу әртүрлі тәсілдермен жүзеге асырылуы мүмкін, бірақ олардың барлығы жалпы талаптарға сай болуы керек: қауіпсіздік - құрал адам денсаулығына зиян келтірместен тек микроорганизмдерге әсер етуі керек; жоғары тиімділік – микроорганизмдердің жойылуы мүмкіндігінше қысқа мерзімде болуы керек; өңделетін беттің материалдарына қатысты инерттілік; органикалық және бейорганикалық ластануды жою мүмкіндігі; ерітіндідегі өнімнің концентрациясын бақылау және өзгерту мүмкіндігі; әр түрлі жағдайларда қолданған кезде жоғары тұрақтылық.
Осы құралдармен бетті өңдеу сапасы көптеген факторларға байланысты: өнімнің өңделетін бетке әсер ету ұзақтығы (экспозиция); өңделетін беттің тән ерекшеліктері (өңделетін объектінің конструкциясы, дайындау материалдары, ластану дәрежесі және локализациясы); бетті алдын ала тазарту деңгейі; өңдеуге арналған өнімнің физика-химиялық қасиеттері (концентрация, температура, суда еру және микро, қышқылдық және басқа параметрлерге әсер ету қабілеті); микроорганизмдердің дезинфекциялау құралдарына қарсы тұру қабілеті; өңделетін бетке дезинфектантарды қолдану тәсілдері (аэрозольді, ірі тамшылы немесе басқалары); құралды пайдалану мерзімі. Арнайы білім мен дағдыларсыз дезинфекциялау үшін затты дұрыс таңдау және қолдану мүмкін емес екені анық. Бұл қызметті микробтарды жоюдың барлық қиындықтарын өз мойнына алатын мамандандырылған мамандарға жүгінген жөн.
Искакова Айгүл Сабырқызы,
Атырау облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары